יום שלישי, 4 ביוני 2013

תכנון החקר

בעיה (שאלת החקר) - 

השפעת סוג הנקניק (פסטרמה / סלמי) על קצב גידול החיידקים בטמפרטורה X (בממוצע 30 מעלות, תנאים זהים) מעלות צלזיוס

השערה - אנו משערים שעל הפסטרמה ייתפתחו יותר מושבות של חיידקים והן יהיו גדולות יותר מהמושבות על הסלמי.

תכנון שיטת המחקר (ניסוי) - אנו ניקח צלחות פטרי עם מצע לגידול חיידקים. נחתוך מכל סוג נקניק 2 חתיכות בגודל של 1.5X1.5 ס"מ לערך. נציב כל חתיכה בצלחת פטרי נפרדת.
נשאיר צלחת אחת ריקה כקבוצת בקרה. (*הערה - כל הצלחות אטומות בנייר פארפילם ונפתחו בצמוד לאש כך שהמשטח  הוא סטרילי ולא התפתחו מושבות מן האוויר או מגורמים שונים)
נניח את הצלחות במקום יבש בקרבת חלון. 
בכל שלושה ימים נבוא לתעד את מספר המושבות וגודלן בטבלה.
בסוף הניסוי נצפה במיקרוסקופ בחיידקים שגדלו.
נאסוף את כל התוצאות, נרשום דו"ח ניסוי מלווה בתמונות ונחבר כרזה...


תכנון הניסוי

כלים וחומרים - 
* 5 צלחות פטרי עם מצע לגידול חיידקים
* מצע לגידול חיידקים (מצע גידול אשר מתקשה ומאפשר גידול של מושבות חיידקים ומספק להם במה להאיחז ומזון. פתחנו את הצלחת באופן סטרילי  כך שלא גדלו מושבות שמקורן באוויר או במשהו אחר)
* 50 גרם סלמי טבעי
* 50 גרם פסטרמה קלאסית
* סכין לחיתוך הנקניקים
* נייר פאראפילם (לאיטום צלחות הפטרי לאחר פתיחתן)
* גזייה (לשמירת הסטריליות בעת פתיחת הצלחת הפטרית)
* מחט עיקור (בה השתמשנו לקחת חתיכה מן החיידקים לבדיקה במיקרוסקופ)
* מיקרוסקופ (לצפייה בחיידקים, לא חובה לניסוי אך התעניינו)
* זכוכית נושא (לצפייה במיקרוסקופ)
* יוד (הנוזל על זכוכית הנושא)
* כפפות לשמירה  על סטריליות
* מצלמה, דפים, עטים - לתיעוד הניסוי

מהלך הניסוי - 
את הניסוי ערכנו במעבדה בתנאים סטריליים ככל האפשר. חבשנו כפפות, והשתמשנו בגזייה בעת פתיחת הצלחת הפטרית. 
הכנו את 5 הצלחות הדרושות. חתכנו מכל סוג נקניק 2 חתיכות בגודל זהה של 1.5X1.5 ס"מ. בכל צלחת שמנו חתיכת נקניק אחת וסגרנו מיד. בסופו של דבר התקבלו: 2 צלחות עם פסטרמה ו-2 צלחות עם סלמי. צלחת אחת השארנו כקבוצת בקרה. ולכל נקניק הייתה קבוצת חזרה.
את הצלחות הצבנו בחדר יבש בסמוך לחלון והמתנו כ-3 ימים. כעבור 3 ימים רשמנו את מספר המושבות שגדלו וגודלן על כל נקניק. בחלוף עוד 3 ימים, חזרנו על התהליך והפעם גם בדקנו את החיידיקים אשר גדלו במיקרוסקופ. החיידקים חיו וזזו.
לאחר התיעודים והניטורים של התוצאות סיכמנו את הכל לטבלה (נמצאת בדו"ח הניסוי).
במשך התהליך הקפדנו על שלושה שלבים חשובים: חזרה, בקרה ובידוד משתנים (הקפדנו שהתנאים שבהם נשמרו הנקניקים יהיו זהים, באותה טמפרטורה אחד ליד השני. תאריך התפוגה היה זהה)

הדרך למדידת תוצאות -
הדרך שלנו למדידת תוצאות היא לפי העין. נתעד את מספר המושבות וגודלן על פי התבוננות בצלחת. את המסקנות שלנו נסיק ממספר המושבות וגודלן על כל נקניק. נשווה לקבוצת החזרה של הניסוי, נרשום תוצאות ונסיק מסקנות. נספור את מושבות החיידקים ונשווה את גודלן.






אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה